torstai 28. maaliskuuta 2013

Soolopartituurin eläkkeelle siirtyminen


"Aikasi on koittanut, Schwarze Rosen! Et enää täytä niitä kriteerejä, joita me kirjaston aineistolta vaadimme."

Minun mielestäni oheisen kuvan nuotin olisi voinut poistaa jo silloin, kun nuottia hiki päässä teipannut ja muovittanut kirjaston työntekijä oli saanut urakkansa päätökseen ja nähnyt, että ei siitä kovin hyvä tullut.

Ehkä silloin tämä teos koettiin niin tärkeäksi tai vastaavaa nuottia ei ollut helposti saatavilla. Aika on kuitenkin muuttunut: tämän biisi löytyy kyllä kirjastostamme jatkossakin, joskaan ei täsmälleen samana sovituksena. Ja jos juuri tätä Palmgrenin sovitusta kaivataan, niin kyllä sekin kaivetaan jostakin esiin, esimerkiksi kaukolainana jostain muusta kirjastosta.

Kirjastoissa aineiston poistamiseen suhtaudutaan vakavasti. Tehtävämme kun on tarjota asiakkaillemme myös teoksia, joita ei enää kaupasta saa. Mutta meidän on pakko tehdä poistoja, koska muutenhan hyllymme täyttyisivät liiaksi. Jos uutta tulee sisään, jostain pitää myös luopua.

Poistokriteereinä pidetään esimerkiksi huonoa kuntoa kuten oheisessa yksilössä tai (varsinkin tietokirjoissa) vanhentuneisuutta. Huonokuntoiset ja vanhentuneet teokset kirjastosalin avohyllyissä antavat asiakkaalle kirjastosta melko nuhjuisen mielikuvan ja sitähän me emme halua. Myös kysyntään nähden liiat kappalemäärät samasta teoksesta päätyvät poistomyyntiin.

Säilyttämisen tarvetta on vähentänyt myös valtakunnallisen kirjastoverkon hyödyntäminen: netistä näemme helposti, onko kaivattua teosta jossakin muussa kirjastossa Suomessa. Kaukolaina saapuu postin välittämänä parissa päivässä. Varastokirjasto palvelee Suomen kirjastoja sujuvasti ja vastavuoroisesti lähetämme sinne meiltä poistetut riittävän hyväkuntoiset kirjat, jotka heidän kokoelmastaan puuttuvat. Tosin musiikkiaineiston osalta tyydyttävä ratkaisu valtakunnallisen varastoinnin osalta vielä puuttuu, mutta pääkaupunkiseudun musiikkivarasto vastaa jo aika moneen toiveeseen.


"Kiitos siis palveluksistasi SR, toivotamme hyviä eläkepäiviä! Ellei poistomyynnissä natsaa, elämäsi jatkuu kuitenkin energiajakeena ja sitä kautta kaukolämpönä."

Ps. Jos lainaamasi nuottikirjan sivut repeilevät, kerro siitä palautuksen yhteydessä, kiitos! Jättäkää korjauspuuhat meille, sillä meillä on tarvittavat välineet ja tietotaito. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti