maanantai 19. marraskuuta 2012

Joululevyjen sietämisestäTänään palautettujen levyjen joukossa on jo nähty joululevyjä. Nopeimmat ovat siis ehtineet aloittaa kauden ja kuunnella joulumusiikkia niin paljon, että levyt saattoi jo palauttaa.

Itselleni jouluaineiston esille ottaminen pari kuukautta ennen joulua on aina vähän vastenmielistä. Haluaisin itse pitää joulukauden mieluummin lyhyenä ja intensiivisenä: Tuomaksesta Nuuttiin. Totuus kuitenkin on se, että palveluammatissahan tässä ollaan. Osa asiakkaistamme haluaa aloittaa joulufiilikseen virittäytymisen jo heti kesälomien jälkeen. Suuri joukko on myös työn puolesta joulua valmistelevat, eli esimerkiksi koulujen joulujuhlia ideoivat opettajat. (Sitten on vielä ne hardcore-jouluihmiset, jotka kuuntelevat joulumusiikkia läpi vuoden, mutta ei heistä tämän enempää.) Summa summarum: joululevyt on hyvä ottaa esille jo lokakuun lopulla.

Muutama vinkki eri kategorioista: 
"Perinteiset laulut perinteisellä tavalla esitettyinä": Viisi - Joulun lauluja. Ei niin kikkaileva kuin verrokkilauluyhtyeiden Rajattoman tai Club For Fiven joululevyt. Pari uuttakin laulua, mutta enimmäkseen hyväksi havaittuja klassikoita tyylikkäästi esitettyinä.

"Iskelmätähtien joululevyt": Arja Koriseva - Rakkaudesta jouluun. Toivakan tangokuningatar julkaisi jo kolmannen joululevynsä. Onnistuvatko nämä iskelmälliset uusjoululaulut saamaan pysyvämpää jalansijaa joulun soittolistoilla?

"Rokkareiden kieli poskessa tekemät joulupläjäykset": Bob Dylan - Christmas in the heart. Dylan yllätti muutama vuosi sitten tekemällä hauskan joululevyn: raakkuen lauletut klassikot periamerikkalaisilla naistaustalaulajilla kuorrutettuina. Lopputulos voisi olla karmeaa kuultavaa, mutta ainakin minulle tästä tulee hyvä mieli. Lisäksi levyn tuotto menee hyväntekeväisyyteen! (Tosin kirjaston levystä vain kerran, vaikka kuinka lainattaisiin.)
Mahtuisiko sinun joulumusiikin soittolistallesi joku näistä?

7 kommenttia:

 1. Joulun tienoilla täytyy ainakin kerran pyöräyttää tuon Dylanin levyn lisäksi Phil Spectorin tyttöbändien joululevy. Muuten joululauluilla voi säädellä pyhien tunnelmaa. Jos tunnelma on vaarassa mennä liian vakavaksi sopivia ovat Poguesin 7" single Fairytale of New York ja Leevi and the Leavingsin joulukappaleet (mm. Jouluaattona kännissä). Jos taas on liian hilpeätä, The First Nöel palauttaa tipan takaisin silmäkulmaan.

  Juha

  VastaaPoista
 2. Sufjan Stevensin "Songs for Christmas" -boksi on ihan ehdoton joulutunnelmaan siivittäjä tässä taloudessa (tai ainakin näissä luureissa). Itse asiassa Uncle-Sufjan julkaisee täksi jouluksi jatkoa tuolle ekalle jouluboksille ("Silver & Gold: Songs for Christmas, Volumes 6-10"), lupaan lainata jos lainastoon hankitaan..

  VastaaPoista
 3. Meikäläistä kiinnostavat erilaiset joululaulut.

  Muistan pienenä kuinka Juice Leskisen Sika sai sukat pyörimään jaloissa. Nautin yleensäkin erilaisesista joululauluista, siis sellaisista missä ei ole hymyileviä tonttuja, poroja tai kiliseviä joulun kelloja.

  VastaaPoista
 4. Hyvä että joululevyt on nostettu esille ja tarkoitan tietenkin blogia. Itselläni on ne tietyt levyt, mitkä pitää kuunnella joka joulu, mutta aina sitä pyrkii uuttakin löytämään.

  Ensimmäinen suositukseni on Joululevyjen aikaan jouluperinteitä omalla tavallaan kuvaava M.A. Nummisen ja ystävien Joulupukin juhannusyö, jota on tullut kuunneltua jo usean joulun ajan. Erityisesti suosittelen lauluja Kanarian joulu ja Joulun jatsit.

  Viime joulun löytöni oli perinteisempien joululaulujen osastolta. Tuolloin Sheryl Crown tulkinnat Home for Christmas levyllä säväyttivät. Pidän Crown tuotannosta muutenkin. Varmasti tulee lainattua levy tänäkin jouluna.

  Nostan esille myös artistin, jonka tuotantoa en kuuntele, muuten kuin jouluisin. Demis Roussosin esittämät joululaulut saavat jostakin syystä hyvälle mielelle. Siinä olisi myös hankitaehdotus kirjastolle.

  VastaaPoista
 5. Joululevyistä tai kappaleista ehkäpä suurimman vaikutuksen lienee aikoinaan tehnyt John Lennonin Happy/Merry Christmas (War is over), enpä muista miltä levyltä se nyt löytyikään.

  Kummajaisosastoon sen sijaan lukisin Ne Luupojat Surf "kollektiivin" -90-luvun alussa levyttämät joulukappaleet: ”Kaikki uskoo joulupukkiin”, ”Vaikka kylmää on” ja ”Partaradikaali”. Myöhemmin laitettiin nauhalle myös ”Hauskaa joulua”, ”Se joulu oli pitempi kuin muut” sekä ”Kaikille hauskaa joulua". Bändinhän muodostivat ramopunk-yhtyeet: Ne luumäet, Pojat sekä Luonteri Surf. Biisit löytyvät Poko-recordsin 2007 uudelleen masteroimalta levyltä Kaikki uskoi Joulupukkiin. Löytyy myös kirjastosta.

  VastaaPoista
 6. Nostanpa esiin lasten joulumusiikkia, joka passaa myös aikuisille. Meillä kuunnellaan yhtä ainoaa levyä ja se on Maija Baricin Oi lumoa, oi valoa! Sitä joulumusiikkiallerginenkin pystyy kuuntelemaan hyvällä mielellä. Uppoaa 1-vuotiaaseen kuin sormet piparitaikinaan ja äitiin, joka ei kestä hartaita joululauluja ja on kyllästynyt tipe-tipe-tip-tappiin.

  VastaaPoista