Testaapa itse:

Aakkostetaanko tämä levy kohtaan
a) KAT (<- Katri)
b) HEL (<- Helena)
c) KAL (<- Kalaoja)

Entäs toinen vastaava esimerkki:
a) KAR
b) TAP
c) JAL (<- Jalkanen)

Tai sitten:
a) KAI
b) KOO
c) KOK (<- Kokkola)

Entäs sitten venäläiset nimet:
a) TSA
b) TSH
c) TCH

Tai tämä bändi:
a) ELE
b) ELO
c) E.L

Toinen tapa tarkistaa oikeat vastaukset on tutustua Hankalat musiikkinimet -luetteloon, jossa lihavoidut nimet ovat ne, joita kirjastoissamme käytetään. Perusteluihin voi tutustua täällä, eli päätösten taustalla on monenlaista yhteisesti sovittua sääntöä ja käytäntöä.
Tavoitteena on, että artistista käytettävä nimenmuoto on käytössä kaikissa kirjastoissa samanlaisena. Aikaisemmin, paperisten kirjastoluetteloiden aikakaudella, kirjastoilla oli enemmän sooloilun varaa. Nykyään kirjastojen tietokantojen pitää olla mahdollisimman yhteensopivia, jotta verkkohakeminen esimerkiksi Frank-monihakupalvelussa olisi mitenkään mielekästä. Pilkunviilauksen merkitys ulottuu siis laajemmalle kuin vain kirjaston hyllyyn ja sen aakkosjärjestykseen.
Joskus ratkaisut ovat keskenään ristiriitaisia, kuten esimerkkieni Katri Helenan ja Kari Tapion tapauksissa. Tällaisiin päätöksiin on tarvittu joskus pitkiäkin keskusteluja, eikä lopputulos välttämättä ole kaikkien keskustelijoiden mielen mukainen. Tätä keskustelua käydään Kirjastot.fi -foorumilla. Tällä hetkellä aktiivisessa keskustelusäikeessä mietitään mm. Anssi 8000:n nimenmuotoa. Käy vakoilemassa, millaisista asioista kirjastoluetteloija repii pelihousunsa!