keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Vinyyliä!

Kirjastojen suljettujen ovien takana tehdään töitä. Se onnistuu ilman asiakkaitakin, uskokaa pois. Tosin tärkein työkalumme, kirjastojärjestelmä, on päivityksen vuoksi syyskuun loppuun asti poissa pelistä. Onneksi on kuitenkin erinäisiä rästihommia, joihin ei tarvita kirjaston tietokantaa.

Yksi näistä on Vaajakosken aluekirjaston varastossa olevan vinyylikokoelman setviminen. Kokoelma on peruja jo 1980-luvulta, jolloin vähemmän kysyttyjä levyjä ja kaksoiskappaleita siirrettiin avohyllyistä varaston perukoille. Tämä kokoelma ei päässyt mukaan atk-hyppäykseen, niinpä näitä levyjä oli mahdollista löytää vain paperikortiston kautta. Kortistotkin hävitettiin jo vuosia sitten, mutta näistä levyistä tehtiin paperinen listaus asiakkaiden selailtavaksi.

Vuosien saatossa levyjä on kuitenkin poistettu ja listan päivitys on jäänyt väliin. Lisäksi samoja levyjä on saatavilla muualtakin ja helpommin, joten kokoelmasta oli järkevää poistaa enemmänkin levyjä. Poistin ne lp:t, joista meillä on jo toinen kappale tai cd-versio. Ei tunnu kovin isolta hommalta, mutta projekti on ollut vaiheessa jo useamman vuoden ajan, vaikka useampikin ihminen on osallistunut sen tekemiseen. Vinyylien lainaus on sen verran pientä, että tämä projekti ei ole ollut prioriteettilistan kärkipäässä.

Viimein kuitenkin ollaan maalissa: lopputuloksena on kokoelma, jossa on reilu neljäsataa populaarimusiikki-lp-levyä. Kokoelmaan mahtuu kiinnostavia harvinaisuuksia, mutta kieltämättä moni on ymmärrettävistä syistä vähän kysytty ja siksi aikanaan varastoitu. 80-luku on kukkeimmillaan niin hyvässä kuin pahassa. Lisämaustetta antavat jamaikalaiseen musiikkiin keskittyneen Trojan-levy-yhtiön levyt ja pari levyä eteläafrikkalaista pop-musiikkia.

Siis: ole hyvä, selaa listaa ja kunhan taas lokakuussa avaamme ovet, tule Vaajakoskelle lainaamaan mielenkiintoisia levyjä. Kannattaa toki ensin soittaa tai laittaa sähköpostia ja varmistaa, ettei haluamasi levy ole juuri lainassa. Lainatilanne kun ei koneelle päivity.

Ps. Arvatkaapa missä ne tästä kokoelmasta poistetut levyt ovat? Ensi viikon poistomyynnissä!

EDIT 30.7.2015: olemattoman kysynnän vuoksi ylempänä mainittu 400 levyn kokoelma siirretään pääkirjastolle jatkokäsittelyä varten. Lainaaminen ei käsittelyn aikana ole mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti