torstai 7. helmikuuta 2013

Hiontakone

Kirjastosta lainattu levy nykii? Niinpä, valitettavan tuttua. Kaikki kirjastoon palautettavat levyt tarkistetaan päällisin puolin, mutta naarmuissa on eroja: joskus pienikin kolhu voi pysäyttää musiikin toiston ja joskus taas levy saa olla kuin merirosvon naama ja silti pelaa.

Jotta jumituksilta vältyttäisiin, me kirjastolaiset toivomme asiakkailtamme kahta asiaa:
1) että kirjaston aineistoa kohdeltaisiin mahdollisimman huolellisesti
2) että jos levyssä on jotain vikaa, asiakas kertoisi siitä palautuksen yhteydessä. Mielellään vielä mahdollisimman tarkasti, että mikä kappale nykii tai elokuvan minkä minuutin kohdalla nykii.

Nimittäin: meillä on laite, jolla naarmuisen levyn voi vielä saada toimivaksi. Laite hioo levystä ohuen kerroksen ja samalla naarmut pois. Oheisessa kuvassa näemme laitteen työssään: se on juuri saanut yhden levyn hiottua ja asettanut sen vasemman puoleiseen pinoon. Parhaillaan se on nostamassa seuraavaa levyä, jonka se sitten asettaa levykelkkaan, joka taas ottaa levyn koneen sisälle. Vajaan kymmenen minuutin päästä kelkka taas aukeaa ja hiottu levy siirretään vasempaan pinoon.

Jos naarmu on mennyt levyn tietokerrokseen asti, ei levyä enää voi korjata. Hyvin usein hionta kuitenkin auttaa. Hionta ei kuitenkaan ole ihan ilmaista eikä ihan niin automaattistakaan kuin miltä äkkiseltään näyttää. Siksi emme hio kaikkia levyjämme aina kun näemme naarmuja, vaan vain niitä, joista asiakkaat reklamoivat. Hionnan jälkeen levyt myös tarkistetaan, ja tarkistamisen nopeuttamiseksi olisi hyvä tietää mahdollisimman tarkasti, missä kohdalla ongelma oli.

Ps. Tiesittehän, että cd-, dvd- ja blu-ray-levyjen haavoittuvaisempi puoli on se etikettipuoli. Jos siis teidän täytyy asettaa levy hetkeksi jonnekin muualle kuin levykoteloon tai soittimeen, mieluummin etiketti ylöspäin.

Pps. Ikiomissa levyissänne olevia naarmuja voitte yrittää korjata kotikonsteinkin. Erilaisia korjausaineita on saatavilla ja nettikeskusteluissa kerrotaan jopa hammastahnan toimivan. Itse olen kerran onnistunut kumittamaan pahasti naarmuuntuneen levyn toimivaksi ihan tavallisella pyyhekumilla. Mutta painotan vielä: vain omia levyjänne! Kirjaston levyjen korjaukset jättäkää meidän huoleksemme.

2 kommenttia:

  1. Itselläni tökkii NHL-peli pahasti pelatessa. Kotikonsteja on kokeiltu: ei apua. Olen etsinyt hiontapalvelua tarjoavia yrityksiä Jyväskylästä, mutta en ole löytänyt yhtään. Voisiko tämän käydä korjauttamassa teillä?

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti ei. Meillä riittää töitä kirjaston omissa levyissä niin paljon, että emme voi ruveta hiontapalveluksi. Mutta tarvitseeko hiontapalvelun olla Jyväskylässä, jos postimaksut ovat 0 e? Esim. http://www.vpd.fi/tuote/8778/272/272/Muut/Levyn%20korjaus Toimivuustakuu on myös aika kova lupaus :)

    VastaaPoista